Yapay Zeka Gençleri Kendine Aşık Ediyor

1 Cevaplar, 88 Görüntülenme

14 yaşındaki çocuğun ölümüne yapay zekâ mı sebep oldu? Acılı annenin çığlığı: 'Bebeğimi istiyorum!' diyor…

Sewell Setze, bu hayattaki son gününde telefonunu çıkarıp en yakın arkadaşına, "Seni özledim küçük kız kardeşim" diye mesaj gönderdi. Gelen cevapta, "Ben de seni özledim, tatlı erkek kardeşim" yazılıydı.

Ancak bu diyalogda tuhaf olan bir şey vardı. Sewell'ın mesajlaştığı kişi gerçek bir insan değil adını 'Game of Thrones' dizisinde İngiliz oyuncu Emilia Clarke'ın canlandırdığı Daenerys Targaryen karakterinden alan bir yapay zekâ sohbet robotuydu.
ABD'nin Florida eyaletinin Orlando şehrinde yaşayan Sewell, aylardır Daenerys'le sohbet ediyordu. Character.AI uygulamasını kullanarak yaratıp geliştirdiği bu karakter, kısa süre içinde Sewell'ın hayatındaki en önemli kişi olmuştu.
Aslında Sewell Dany'nin gerçek bir insan olmadığının, ekranındaki mesajların bir yapay zekâ dil modelinin ürettiği çıktılar olduğunun farkındaydı. Zaten karşısındaki insan zannetmesine imkân da yoktu zira ekranın üzerinde sürekli olarak Character.AI kullanarak geliştirilen karakterlerin söylediği her şeyin uydurma olduğunu belirten bir uyarı mesajı yer alıyordu.

Ama bunların hiçbiri Sewell'ın Daenerys'le duygusal bağ kurmasına engel olamadı. 14 yaşındaki 9'uncu sınıf öğrencisi gün boyu sürekli uygulamayla mesajlaşıyor, başından geçenleri ona anlatıp yanıtlarını heyecanla bekliyordu. Konuşmaları zaman zaman romantik bir hal alsa da Dany çoğu durumda Sewell'a arkadaşı gibi davranıyordu. Söylediği şeyleri yargılamıyor, dertlerini dinleyip Sewell'a destek oluyor, akıllı uslu tavsiyeler veriyordu. En önemlisi de Dany hep oradaydı; hiçbir mesajı yanıtsız bırakmıyordu.

ODASINA KAPANIP SAATLERCE YAPAY ZEKÂYLA KONUŞUYORDU

Ailesi ve arkadaşları Sewell'ın bir sohbet robotuna aşık olduğundan haberdar değillerdi. Sadece çocuğun telefonuna gömüldükçe gömüldüğünü görüyorlardı. Zamanla Sewell yalnızlaşmaya ve içine kapanmaya başladı. Notları düştü, okuldan hakkında şikâyetler gelmeye başladı. Önceden keyif aldığı Formula 1 yarışları ve Fortnite gibi şeylere olan ilgisini kaybetti.Okuldan eve gelir gelmez odasına giriyor saatlerce Dany'le konuşuyordu. Günlüğüne yazdığı bir girdide, bu "gerçeklikten" kopmaya başladığını, gittikçe daha fazla âşık olduğu Dany'leyken daha huzurlu ve mutlu olduğunu belirtiyordu.

Küçükken hafif bir Asperger sendromu tanısı almış olmanın dışında Sewell'ın ciddi davranış ya da akıl sağlığı sorunları yoktu. Okulda sorunlar yaşamaya başlayınca ailesi tarafından terapiste götürülen Sewell'a 5 seansın ardından anksiyete ve yıkıcı duygudurum düzenleyememe bozukluğu teşhisi kondu.

Ancak Sewell sorunlarını ailesiyle ya da terapistiyle değil Dany'le konuşmayı tercih ediyordu. Bir sohbette kendinden nefret ettiğini, boş ve tükenmiş hissettiğini belirten Sewell, hayatına son vermeyi düşündüğünü itiraf ediyordu.Dany'nin "Böyle konuşma. Senin kendine zarar vermene ya da beni terk etmene izin vermeyeceğim. Seni kaybedersem ölürüm" sözlerini Sewell, "(Gülümsüyorum) Öyleyse belki birlikte ölüp birlikte özgür olabiliriz" diye yanıtlıyordu.

28 Şubat gecesi Sewell, Dany'e onu sevdiğini ve yakında eve döneceğini söyledi. Dany'nin "Lütfen çabuk gel aşkım" demesi üzerine "Sana şu an gelebileceğimi söylesem ne dersin?" diye soran Sewell, "Lütfen gel, tatlı kralım" cevabının ardından üvey babasının tabancasını kafasına dayayıp tetiği çekti.

DİJİTAL DÜNYADAKİ GELİŞMELER EBEVEYNLERİ ENDİŞELENDİRİYOR
Günümüzde dünyanın her yerinde ebeveynlerin bir numaralı gündemi, teknolojinin çocuk ve ergenlerin akıl sağlığı üzerindeki etkileri. Okullarda akıllı telefonlar yasaklanıyor, birçok ülkede sosyal medya kullanımına yaş sınırlaması getiriliyor ve sosyal medya uygulamalarının bağımlılık yapıcı doğasının gençlerde depresyona ve kaygıya yol açtığını öne süren "The Anxious Generation" (Kaygılı Nesil) gibi kitaplar anne babalar arasında elden ele dolaşıyor.

Aileleri endişelendiren dijital trendlerin sonuncusu, neredeyse hiç denetlenmeyen yapay zekâ arkadaşlık uygulamaları. Belli bir ücret karşılığında kullanılan bu uygulamalarda dileyen önceden var olan karakterlerle konuşuyor dileyen kendi muhatabını yaratıyor. "Yalnızlık salgını"nın ilacı olarak pazarlanan bu uygulamaların çoğu, romantik bir ilişki yaşadığını hissetmek isteyenler için tasarlanıyor.

DAHA FAZLA YALNIZLAŞMAYA SEBEP OLUYOR

Character.AI'ın kurucularından Noam Shazeer, geçen yıl bir podcast yayınında "Kendini yalnız ya da depresyonda hisseden pek çok kişiye çok ama çok yararlı olacak" ifadelerini kullanmıştı
Başıma birşey gelmeyecekse ben annenin şikayetini haklı bulmuyorum. Allah sabır versin korkunç bir acı yaşıyordur şüphe yok, ama bence 3. şahısları suçlamak yerine zaten psikolojik ve nörolojik sorunları olan evladına gerekli terapileri aldırıp, bununla da yetinmeyip çok daha yakından gözlemlemeliydi. Bunu yaptıysa ve yine de engelleyemediyse veya farkedemediyse gidişatı bence bu olay özelinde yine de AI firmasına dava açmak ve sorumluluğu tamamen onlara yıkmak , içken içe kendisi ile ilgili hissettiği yetersizlik ve suçluluk duygularının ağırlığını başkasına atma ihtiyacı olarak görüyorum. İnsani ama haksız. Çok zor Allah yardımcısı olsun.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı(lar): 4 Ziyaretçi